Darukezelő tanfolyam

Darukezelő tanfolyamok, képzések, vizsgák és jogosítványok

A darukezelő tanfolyam elvégzése fontos része a darukezelővé válásnak. A darukezelőknek ismerniük kell a daruk működését és biztonságos üzemeltetését, valamint meg kell érteniük, hogyan működnek különböző környezetekben és helyzetekben.

A darukezelés kitanulásához szükséges az alapvető gépkezelő tanfolyam elvégzése a kezelésükhöz pedig a gépkezelő jogosítvány megszerzése. További a gépkezelő tanfolyamtól független képzéseket is ki lehet tanulni, mint a rakományrögzítő, darukötöző, emelőgép ügyintéző és tolmács, stb.

Változtak a nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, és emelőgép kezelő képzések felépítései

A 2021-es kormányrendeletek hatására átszerveződtek a gépkezelői képzések, amelyek a darukezeléshez szükségesek.

Átalakultak a nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, emelőgép kezelő képzések kategóriáit, így már a gépkezelői tanfolyamon belül kell kiválasztani a konkrét gépre (gépcsoportnak nevezve) a képzést. A gépcsoportok listái az iskolák honlapjain a legtöbb esetben már elérhetőek.

A változások sok kérdést felvetettek, mint hogy miként érinti mindez az OKJ-s tanfolyamokat, szükségesek-e, vagy teljesen megszűnnek a jövőben? Vagy elegendőek lesznek 2023-tól a hatósági vizsgák is? Mit kell tennie annak, akinek csak OKJ-s bizonyítványa van, kell-e cserélnie, kiegészítenie, vagy különbözeti vizsgát tennie?

Az emelőgép kezelő tanfolyamok már nem lehetnek OKJ-s képzések (2021.-től megszűntek), helyette hatósági, és egyéb államilag elismert az adott gépcsoportnak megfelelő gépkezelő tanfolyam elvégzése szükséges.

 • Az OKJ-s vizsgák megszerzésének lehetőségei megszűntek országosan (így az OKJ-s nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, emelőgépkezelő, stb).
 • Legkésőbb 2022. december 31-ig lehetett OKJ-s vizsgát letenni, így új OKJ-s tanfolyamot nem lehet már végezni, és ilyen jellegű bizonyítványt szerezni.
 • Az OKJ-s bizonyítványok továbbra is igazolják a képzés elvégzését, így tartalmuk lényege nem érvénytelenedett el,  – viszont a jövőben azok kiegészítésre szorulhatnak hogy megfelelő hatósági képzésnek minősülhessenek.
 • Jelenleg a gépcsoportnak megfelelő gépkezelő tanfolyam elvégzése és a gépkezelő jogosítvány megszerzése szükséges, kiváltképpen a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek

Az érvényben lévő jogszabályok szerint, szükséges az új gépkezelői jogosítvány megléte annak érdekében, hogy minden hatóság számára elfogadható képesítése legyen az emelőgépek, daruk kezeléséhez, kiváltképpen a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek.

Így előfordulhat hogy a meglévő képesítést cserélni, vagy kiegészíteni kell.

A daru kezeléshez szükséges gépkezelő vizsgák és jogosítványok megszerzése

A darukezelő tanfolyamok helyes megnevezése:A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képesítése, mely hatósági hatáskörbe tartozó gépkezelői szakképesítés, amely sikeres elvégzése esetén jogosítványt is szerez az adott gépcsoportra (valamely típusú munkagép, daru) pecséttel igazolva annak kezelésének jogosultságát.

Azon iskolák, oktatási központok és képzők, ahol a darukezeléshez szükséges vizsgákat és jogosítványokat megszerezheti a gépkezelő tanfolyamok elvégzésén keresztül, vagy bővítheti a meglévő képesítéseit.

Pest, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Békés megyében:

Hirdetés

Budapest, Kecskemét, Debrecen, Békéscsaba

A HIDRA Felnőttképző Központ által biztosított szaktanfolyam célja, hogy a hallgatók olyan szakemberekké váljanak, akik alkalmasak a gépkezelői jogosítványba bejegyzett gépcsoportba tartozó géptípusokkal – bármely gazdasági ágazatban – gépkezelői tevékenység szakszerű, biztonságos ellátására.

Darukezelő tanfolyam
Árak és információk: Gépkezelő tanfolyam részletei >>

Telefonszám: 06-20-912-7066

Email: gepkezelo@hidrakepzes.hu

  Helyszínek: Budapest, Kecskemét, Debrecen, Békéscsaba
A gépkezelő tanfolyamokra cégek, intézmények is jelentkezhetnek egyedi igényekkel (kihelyezett képzések, helyszín, ütemezés, egyéb).

 

Veszprém, Békés megyében:

Hirdetés

Balatonfüred, Békéscsaba

A Füredi Képző Kft. felnőttképzési és vizsgaszervezői tevékenységgel foglalkozik. Elsősorban munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítéseket és hatósági vizsgákat szervez a gépészeti szakmacsoporton belül.

Árak és információk: Gépkezelő tanfolyam megtekintése

Telefonszám: 06-70-673-7375

Email cím: iroda@furedikepzes.hu

  Helyszínek: Balatonfüred, Békéscsaba

Gépkezelő képzések és vizsgák szervezése országosan egyéni és vállalati igényeknek megfelelően.

 

Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy megye, Győr-Moson-Sopron megyében:

Hirdetés

Kaposvár, Miskolc, Tatabánya, Győr, Sopron, Békéscsaba

A Novum7 Szolgáltató Kft. az 54/2021. (XI.5.) ITM rendelet szerinti, a „Közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képesítése” megnevezésű hatósági szaktanfolyama során megszerezheti az Ön által választott gépcsolorthoz tartozó gépkezelő jogosítványt.

darukezelő és emelőgépkezelő tanfolyamok

Árak és információk: Bővebben a gépkezelő tanfolyamról

Telefonszám: 06-30-233-8795

Email: horvath.tamas@novum7.hu

  Helyszínek: Miskolc, Kaposvár, Győr, Tatabánya, Sopron, Békéscsaba

Külföldi munkavállalók számára is van lehetőség tolmács segítségével vizsgát tenni, gépkezelő jogosítványt szerezni. Céges megrendelőiknek egyedi árajánlattal és testre szabott képzési ütemtervvel kihelyezett képzéseket vállalnak.

 

A gépkezelői tanfolyamok ára

Ahogy a fentiekben lehetett olvasni, egy adott darura úgy lehet szakképesítést szerezni, hogy elvégez egy “A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képesítését, mely hatósági hatáskörbe tartozó gépkezelői szakképesítés, amelyen belül eldönti melyik darura (gépcsoportnak nevezve) kíván képesítést szerezni.

Több képző intézmény árait összevetve elmondható, hogy plusz, mínusz húsz, akár harminc ezer forintos eltérések tapasztalhatóak, viszont szinte mindenhol egyező, hogy a gépkezelői tanfolyam ára aszerint változik, hogy van-e bármilyen előképzettséget igazoló okmány, vagy nincs.

A gépkezelői tanfolyam ára a legtöbb helyen tartalmaz 1 szabadon választható gépcsoportot (daru típust) is, amelyen felül további költségek mellett további gépcsoportra, így különböző típusú daru kezelésére is lehet vizsgát tenni.

Ha már rendelkezik 5 éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal, melyet bővíteni szeretne egy konkrét daru típusának kezelésére, akkor az 45.000 – 65.000 Ft közötti árban szerezhető meg az 1 szabadon választott gépcsoporttal.

A gép kezeléséhez előírt OKJ bizonyítvány megléte esetén gépkezelő tanfolyam, jogosítvány ára: 35.000 – 55.000 Ft között 1 szabadon választott gépcsoporttal.

Új, előképzettség nélkül gépkezelő tanfolyam, jogosítvány ára 80.000 Ft – 120.000 Ft között 1 szabadon választott gépcsoporttal.

Amennyiben a tanuló a kiválasztott gépcsoporton túl még több gépcsoport kezelését is szeretné kitanulni (pl: még több különböző típusú daru kezelését), úgy lehetőségük van bővíteni a képesítéseket. Általában minden további gépcsoportra a tanfolyam és vizsga ára további 15.000 – 30.000 Ft szokott lenni.

Bérelhető hirdetési felület

Árajánlatkérés és érdeklődés: tothgergely@mechepit.com

Gépkezelői jogosítvány alapján kezelhető gépek

Az új kormányrendelet (54/2021. (XI.5.) ITM) értelmében a jogosítvánnyal elérhető gépcsoportok listája is választékosabb lett  szerint, melyekről rendelkezések a Nemzeti Jogszabálytár oldalán Nemzeti Jogszabálytár oldalán érhetőek el.

Az adott daru kezeléséhez a gépkezelői tanfolyam során ki kell választani az alábbiak szerint, hogy melyik daru kezeléséhez (hivatalosan megnevezve gépcsoportra) kíván engedélyt szerezni.

TOVÁBBI GÉPEK

A gépkezelői jogosítványokat nem csak darukra szerezhet, hanem egyéb munkagépekre is, például:

 • Útépítő- és karbantartógép
 • Targoncák és szállítógépek
 • Alapozás, közmű- és fenntartási gépek
 • Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca)
 • Földmunkagépek

Darukra és emelőgépekre vonatkozó gépcsoportok

A gépkezelői tanfolyamokon belül szabadon választható daru és emelőgép típusok (gépcsoportok elnevezéssel):

4. Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca) 

43. Toronydaruk és kötöttpályás daruk

 • Toronydaru kezelő: 4341 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam toronydaru gépcsoportra
 • Árbócdaru kezelő: 4351-es kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam árbócdaru gépcsoportra
 • Bakdaru kezelő: 4371 kódszámú gépkezelő gépkezelő jogosítvány, tanfolyam bakdaru gépcsoportra
 • Forgódaru kezelő: 4372 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam forgódaru gépcsoportra
 • Födémdaru kezelő: 4391 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam födémdaru gépcsoportra
 • Híddaru, futódaru kezelő: 4361 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam híddaru, futódaru gépcsoportra
 • Portáldaru kezelő: 4362 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam portáldaru gépcsoportra
 • Ablakdaru kezelő: 4373 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam ablakdaru gépcsoportra
 • Konzoldaru kezelő: 4375 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam konzoldaru gépcsoportra

44. Járműves daruk

 • Autódaru kezelő: 4411-es kódszámú gépkezelő jogosítvány autódaru gépcsoportra
 • Emelve szállító gépjármű kezelő: 4412-es kódszámú gépkezelő jogosítvány emelve szállító gépjárművek gépcsoportra
 • Lánctalpas daru kezelő: 4431-es kódszámú gépkezelő jogosítvány lánctalpas daru gépcsoportra
 • Járműre szerelt daru kezelő : 4451-es kódszámú gépkezelő jogosítvány járműre szerelt daru gépcsoportra ( KCR )

FONTOS!

Vannak olyan szerelőkosaras daruk, amely kezeléséhez “Mobil szerelőkosár” vizsgát is kell tenni, amennyiben ebben a formában is kezeli majd azokat a darukat (autóra szerelt kosaras daru, pókdaru kosaras emelővel).


42. Személyemelők és szerelőállványok

 • Ollós emelőállvány kezelő: 4211 kódszámú gépkezelő tanfolyam ollós emelőállvány gépcsoportra
 • Gépjármű emelő-hátfalak kezelő: 4213 kódszámú gépkezelő tanfolyam gépjármű emelő-hátfalak gépcsoportra
 • Mobil szerelő állvány kezelő: 4221 kódszámú gépkezelő tanfolyam mobil szerelő állvány gépcsoportra
 • Mobil szerelő kosár kezelő: 4223 kódszámú gépkezelő tanfolyam mobil szerelő kosár gépcsoportra
 • Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű és utánfutó kezelő: 4224 kódszámú gépkezelő tanfolyam hidraulikus szerelőkosaras gépcsoportra
 • Hídvizsgáló kezelő: 4225 kódszámú gépkezelő tanfolyam
 • Hídvizsgáló gépcsoportra
 • Építési személy- és teherfelvonók kezelő: 4226 kódszámú gépkezelő tanfolyam építési személy- és teherfelvonók gépcsoportra
 • Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd kezelő: 4227 kódszámú gépkezelő tanfolyam függesztett rendszerű, mozgó munkahíd gépcsoportra
 • Emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány kezelő: 4228 kódszámú gépkezelő tanfolyam emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány gépcsoportra

41. Emelőszerkezetek

 • Járműemelő kezelő: 4111 kódszámú gépkezelő tanfolyam járműemelő gépcsoportra
 • Emelő asztal és felrakógép kezelő: 4121 kódszámú gépkezelő tanfolyam emelő asztal és felrakógép gépcsoportra
 • Parkoló emelő kezelő: 4141 kódszámú gépkezelő tanfolyam parkoló emelő gépcsoportra
 • Szintkülönbség kiegyenlítő kezelő: 4191 kódszámú gépkezelő tanfolyam szintkülönbség kiegyenlítő gépcsoportra

43. Járműves emelőszerkezetek, berendezések

 • Reptéri catering jármű kezelő: 4329 kódszámú gépkezelő tanfolyam reptéri catering gépcsoportra
 • Konténer emelő kezelő: 4374 kódszámú gépkezelő tanfolyam konténer emelő gépcsoportra

45. Rakodógépek

 • Hidraulikus rakodók, homlokrakodók,
  forgórakodók, teleszkópos rakodó kezelő: 4511-es kódszámú gépkezelő tanfolyam hidraulikus rakodók, homlokrakodók,
  forgórakodók, teleszkópos rakodó gépcsoportra
 • Kompaktor kezelő: 4572 kódszámú gépkezelő tanfolyam kompaktor gépcsoportra
 • Vagonkirakó kezelő: 4593 kódszámú gépkezelő tanfolyam vagonkirakó gépcsoportra

A daruk kezelésével kapcsolatos kiegészítő képzések

Nem könnyű a jelen helyzetben egyértelmű és gyors információkhoz jutni első ránézésre, akkor, ha darukezelő szeretne lenni, és ehhez megszerezni a megfelelő tanfolyamot.

Amennyiben például autódarut, vagy egyéb járműre szerelhető darut szeretne kezelni, és részt vesz a rakomány emelésében, szállításában és rögzítésében is, akkor szükséges lehet az adott csoportba tartozó gépjárműre vonatkozó jogosítványon túl a rakomány és teherkötöző képesítést is megszereznie.


A terheket automatikusan megfogó, elegendő és a darukezelő által vezérelt tehermegfogó szerkezet esetén az emelőgép kezelője egyben kötöző is lehet, ezért ez esetben szükség lehet a teherkötöző tanfolyam elvégzésére is, amely egy külön erre vonatkozó – nem gépkezelő – tanfolyam.


Találhatóak olyan álláshirdetések is, melyek tanulmányi szerződés keretein belül kínálják fel a képzések elvégzését.

Vannak olyan szakmai tapasztalatszerzésnek minősülő továbbképzések is, például a különböző daru szimulátorokkal történő képzések, melyek nem egyenértékűek egy hatósági gépkezelő vizsgával, viszont hasznos továbbképző alapok az egyén számára a későbbiekben.

A tanfolyamok szisztémái is különböző módon épülhetnek fel, így a fenti példa szerint egy szakmai képzés  része lehet a szimulátorokon történő gyakorlat, valamint az lehet kiragadottan is egy moduláris önképző tanfolyam része, melyet egy erre szakosodott tréning biztosít.

A darukezelés több tanfolyamot is érinthet, függően a daru típusától, kezelési mélységétől. A darukezelő álláshirdetésekben is változó elvárások találhatóak az elvárt képesítésekre vonatkozóan. Ezért mindenképp fontos értekezni az iskoláknál, hogy az adott képzés mire ad jogosultságot.

Általánosságban a daruk témakörében az alábbi képzések szoktak felmerülni:

 • Emelőgép ügyintéző
 • Hidraulikus és pneumatikus berendezések kezelője
 • Rakományrögzítő
 • Egyéb daruzáshoz köthető kisebb tanfolyamok (ügyintéző, fordító, stb..)

A témát érintő kérdésekben is fontos tájékozódni az iskoláknál, képzési központoknál, amennyiben a fenti információk érintik a tanulmányi szándékait, illetve azok az álláskereséshez, vagy annak ellátáshoz szükségesek. A daruk kezelésével kapcsolatos további szakmai információkról és tapasztalatcserékről az alábbi linken is tud olvasni.

Milyen képesítéseket várhatnak el a darukezelői munkák során?

A darukezelői állások kiírásai, legyen szó autódaru, vagy toronydaru kezelőről további információt nyújtanak a szükséges képesítésekről.

Az interneten található álláshirdetések közül név nélküli példák, a darukezelői munkák betöltésére vonatkozó elvárásokról és feladatokról. Például:

1, Toronydaru kezelő

Elvárások:

 • Toronydaru-kezelői jogosultság
 • Teherkötözői ismeret
 • Terhelhetőség, erős fizikum
 • Rugalmasság, csapatmunka, szabálykövetés
 • Gépkezelői jogosítvány

Feladatok:

• Országszerte található toronydaruk kezelése
• Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat előírásainak darukezelőkre vonatkozó részeinek betartása
• A kötelező toronydarut érintő karbantartási és ellenőrzési feladatok elvégzése
• A kötelező napi adminisztrációs feladatok elvégzése (pl. emelőgépnapló)

Előny:

• B kategóriás jogosítvány, saját gépjármű
• Vidéki munka vállalása (szállás minden esetben biztosított)
• Rakodási, kötözési tapasztalat
• Műszaki érzék

 

2, Autódaru kezelő, rakodógép kezelő

Elvárások:

 • OKJ bizonyítvány
 • Gépkezelői jogosítvány
 • (Tehergépjármű vezető)
 • CE jogosítvány
 • GKI

 

3, Darukezelő (autódaru kezelő)

Elvárások:

 • 32-582-02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője OKJ-s bizonyítvány
 • 4411 gépcsoportra vonatkozó hatósági vizsga és gépkezelői jogosítvány
 • Megbízható, önálló munkavégzés
 • B kategóriás jogosítvány

Előny:

 • B és/vagy C kategóriás jogosítvány
 • Autódaruk kezelésében szerzett tapasztalat

 

4, Híddaru kezelő

Feladat:

 • több műszakos munkarendben
 • Acéltekercsek be és kitárolása alapanyagraktárban
 • Alapanyag kikészítése gyártásra
 • Csomagok/készáru tárolóhelyre szállítása
 • Gyártó- és csomagolósorok támogatása
 • Készáru komissiózása, kiszállítása
 • Szállítási okmányok kezelése
 • Emelőgép napló vezetése
 • Előírások betartása

Elvárás:

 • Szakmunkás bizonyítvány
 • Érvényes darukezelői jogosítvány
 • Híddaru kezelői vizsga.
 • Orvosi alkalmasság.
 • Jó mentális és fizikai állapot, állóképesség, munkacsoportban dolgozni szerető.
 • Munkájára és a vele dolgozókra figyelmes, nagy értékek mozgatásában jártas.
 • Szálanyagok, lemeztermékek mozgatásában, raktározási rendben szerzett 2-3 éves tapasztalat.

Előny:

 • Termelőüzemben szerzett tapasztalat

 

5, Darukezelő  (bakdaru, kétmacskás daru, sínpályás daru)

Feladatok:

 • Vasudvarba beérkező anyagok mozgatása
 • Vasgyárunkban legyártott anyagok mozgatása
 • Munkatársakkal való szoros együttműködés
 • Kötözés, raktározási feladatok
 • Kültéri munkavégzés

Elvárások:

– Darus jogosítvány

Darukezelő feladatai

A darukezelői munkakör leírásáról (8424 Daru, felvonó és hasonló anyagmozgató gép kezelője) bővebben a KSH oldalán olvashat.

Darukezelő fizetése

Egy daru kezelő fizetése 2023 környékén több oldal álláshirdetései alapján napi nettó 20.000 – 30.000 Ft-os körül vannak, illetve e felett is találhatóak ajánlatok.

Kérdezzen tapasztalt darukezelőket is

Kérdezzen tapasztalt darukezelőket, és daruzással foglalkozó szakemberektől, és kövesse nyomon az aktuális álláslehetőségeket is a következő Facebook csoportokban:

 • Nehézgépkezelők Országos Szövetsége
 • Magyar darusok

 

Hol találhat darukezeléssel kapcsolatos tanfolyamokat?

Ezen a térképen keresztül összegyűjtve talál olyan képzőket és iskolákat, melyek az emelőgépek és daruk kezelésével kapcsolatos tanfolyamokat nyújtanak.

Fontos tudni, hogy az iskolák, szervezetek a legtöbb esetben nyújtanak kiszervezett képzéseket is az ország különböző pontjain is (a térképen megjelölt központi címüktől függetlenül).

Ezért amennyiben a képző oldalán megtalálta a keresett tanfolyamot, érdemes megérdeklődni, hogy az Önhöz közeli térségben nyújtanak-e kiszervezett képzéseket, tanfolyamokat (mind a gyakorlathoz, mind az elmélethez egyaránt).

 • HIDRA Felnőttképző Központ: Budapest (Pest), Kecskemét (Hajdú-Bihar), Debrecen (Bács-Kiskun), Békéscsaba (Békés)
 • Füredi Képző Kft.: Balatonfüred (Veszprém), Békéscsaba (Békés)
 • Novum7 Szolgáltató Kft.: Kaposvár (Somogy), Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén), Tatabánya (Komárom-Esztergom), Győr és Sopron (Győr-Moson-Sopron), Békéscsaba (Békés)
 • Hirdetők szerinti feltöltés folyamatban: Pécs (Baranya), Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szombathely, Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Eger