Darukezelő tanfolyam

Darukezelő tanfolyamok – Emelőgépkezelő jogosítványok

Bármely nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, és emelőgépkezelő szakembernek, ahogyan a darukezelőknek is ma már rendelkezniük kell érvényes gépkezelő jogosítvánnyal, melyet a sikeres gépkezelő tanfolyam elvégzését követően szerezhetnek meg.

További, a gépkezelő tanfolyamoktól független képzéseket is ki lehet tanulni, mint a rakományrögzítő, darukötöző, teherkötöző, emelőgép ügyintéző, tolmács, valamint külön órákat lehet venni oktatási céllal készült daru és munkagép szimulátorokon is.

Megváltoztak a nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, és emelőgépkezelő jogosítványok szerzéséhez szükséges tanfolyamok felépítései is

A 2021-es kormányrendeletek hatására átalakultak a nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, emelőgépkezelő képzések, és most összefoglaltan a hatóságialg is elismert gépkezelői szaktanfolyamok keretében lehet elvégezni a konkrét gépcsoportra a képzést és ezáltal gépkezelői jogosítványt szerezni (újítani is).

Az új kormányrendelet (54/2021. (XI.5.) ITM) értelmében azon gépcsoportok listája is választékosabb lett, amelyekre jogosítványt lehet szerezni. A rendelkezésekről részletesebben a Nemzeti Jogszabálytár oldalán tájékozódhat.

A gépcsoportok listái az iskolák honlapjain a legtöbb esetben  elérhetőek.

Federal Trust Company Kft. (Budapest, Pest megye)

Hirdetés

Darukezelő tanfolyamok Budapesten

A Federal Trust Company Kft. Felnőttképzési és Hatósági Vizsgaközpont 12 év során több mint 8.000 céges partnerrel, 77.000 tanulóval 90% felett sikeres vizsgaarányt ért el. Heti 3 garantált vizsgaidőponttal, saját gépparkkal, 35 féle géptípussal áll rendelkezésére magánszemélyek, valamint kis és középvállalkozások, multinacionális cégek, állami és költségvetési szervezetek részére is!

Információk:

Email cím: info@federaltrust.hu

  Helyszín: Budapest

 Daruk, amelyekre gépkezelő képzések indulnak Budapesten: Toronydaru, híddaru, autódaru, járműre szerelt daru, futódaru, forgódaru, lánctalpas daru, konzoldaru, portáldaru, födémdaru, ablakdaru.federal trust

 

Daru Unió Plusz Kft. Központ: Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron)

Hirdetés

Iskolarendszeren kívüli gyakorlati darukezelő képzések

A Daru Unió Plusz Kft. a munkaerőpiac szereplői számára biztosít megoldást iskolarendszeren kívüli gyakorlati képzés formájában oktatási intézményekkel együttműködve.  7 tonnától egészen a 250 tonnás darukig, mobil toronydarura, autódarura és járműre szerelt darura is van lehetőség gyakorlatot szerezni.

Információk:

Telefonszám: 06-70-318-3406

  Helyszín: Győrújbarát, Győr és környéke

Elméleti képzésben részesült, gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező gépkezelők munkakörnyezetben történő oktatása szakképzett és tapasztalt oktatók segítségével, modern építőgép eszközökön (daru, mobil toronydaru).

 

Füredi Képző Kft. (Veszprém, Békés megyében)

Hirdetés

Toronydaru kezelő tanfolyam Tapolca

A Füredi Képző Kft. felnőttképzési és vizsgaszervezői tevékenységgel foglalkozik. Elsősorban munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítéseket és hatósági vizsgákat szervez a gépészeti szakmacsoporton belül.

Információk:

Árak: 119.000 Ft – 228.000 Ft (előképzettségtől függően)

Telefonszám: 06-70-673-7375

Email cím: iroda@furedikepzes.hu

  Helyszín: Tapolca

További gépkezelő képzések: Daruk, targoncák, személyemelőgépek, rakodógépek, földmunkagépek kezeléséhez.füredi képző

 

Novum7 Szolgáltató Kft.  (Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Baranya megyében)

Hirdetés

Emelőgépkezelő tanfolyam Kaposvár, Tatabánya, Győr, Sopron, Békéscsaba, Miskolc, Pécs

A Novum7 Szolgáltató Kft.tanfolyamai során megszerezheti az Ön által kiválasztott gépcsoporthoz a gépkezelő jogosítványt. Külföldi munkavállalók számára is van lehetőség tolmács segítségével vizsgát tenni. Céges megrendelőknek egyedi árajánlattal és testre szabott képzési ütemtervvel kihelyezett képzéseket vállalnak.

Információk:

Árak: 60.000 Ft – 140.000 Ft  (előképzettségtől függően)

Telefonszám: 06-30-233-8795

Email: horvath.tamas@novum7.hu

  Jelentkezési szám függvényében országosan is megszervezve.

  Helyszínek: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg. novum7 logo

 

A daruk kezelésével kapcsolatos kiegészítő képzések

Amennyiben például autódarut, vagy egyéb járműre szerelhető darut szeretne kezelni, és részt vesz a rakomány teher emelésében, szállításában és rögzítésében is, akkor szükséges lehet az adott csoportba tartozó gépjárműre vonatkozó jogosítványon túl a rakomány és teherkötöző, darukötözői vizsgát is megszereznie.

Daru szimulátorokon történő képzések

Vannak olyan szakmai tapasztalatszerzésnek minősülő képzések is, például a különböző daru és munkagép szimulátorokkal történő képzések, melyek nem egyenértékűek egy hatósági gépkezelő vizsgával, viszont hasznos továbbképző, és gyakorlat ellenőrző tréningek a tanulók és dolgozók számára is.

Hirdetés

Oktatási célú daru szimulátor bérlés, vásárlás, és kipróbálási lehetőségek

Magánembereknek és cégeknek a helyszínen előzetes bejelentkezést követően ingyenesen kipróbálhatóak (Gyöngyösön), bérlés esetén a helyszínre szállíthatóak.

Az oktatási célú daru szimulátorok egyaránt segítik a kezdő és a meglévő munkaállomány, valamint a leendő vezetők képzését is, hiszen a gép irányításával kapcsolatos összes kompetencia és vészhelyzet a különböző forgatókönyvek szerint felmérhető és fejleszthető.

Toronydaru
Teleszkópos rakodó
Önrakodó daru

Teljes információk:

Telefonszám: 06-20-929-2026

Email: info@learnvirtual.eu

A Learn Virtual Europe Kft. szakemberei azon dolgoznak hogy az Ön igényei szerinti virtuális oktatási megoldásokat elérhető áron szállítsanak Önnek!
LVE

 

További kapcsolódó képzések a daruk témakörében:

 • Emelőgép ügyintéző
 • Hidraulikus és pneumatikus berendezések kezelője
 • Munkavédelmi előadó
 • Rakományrögzítő

Gépkezelői tanfolyamok ára

Függetlenül attól, hogy a korábbi nehézgépkezelő, könnyűgépkezelő, vagy emelőgépkezelő tanfolyamba tartozó gépre szerzünk jogosítványt, annak ár 60.000 és 150.000 Ft közötti összegbe kerül majd.

Ahogy a fentiekben lehetett olvasni, egy adott darura úgy lehet szakképesítést szerezni, hogy elvégez egy “A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képesítését, mely hatósági hatáskörbe tartozó gépkezelői szakképesítés, amelyen belül eldönti melyik darura (gépcsoportnak nevezve) kíván képesítést szerezni.

Több képző intézmény árait összevetve elmondható, hogy plusz, mínusz húsz, akár harminc ezer forintos eltérések tapasztalhatóak, viszont szinte mindenhol egyező, hogy a gépkezelői tanfolyam ára aszerint változik, hogy van-e bármilyen előképzettséget igazoló okmány, vagy nincs.

A gépkezelői tanfolyam ára a legtöbb helyen tartalmaz 1 szabadon választható gépcsoportot (daru típust) is, amelyen felül további költségek mellett további gépcsoportra, így különböző típusú daru kezelésére is lehet vizsgát tenni.

Ha már rendelkezik 5 éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal, melyet bővíteni szeretne egy konkrét daru típusának kezelésére, akkor az 80.000 – 90.000 Ft közötti árban szerezhető meg az 1 szabadon választott gépcsoporttal.

A gép kezeléséhez előírt OKJ bizonyítvány megléte esetén gépkezelő tanfolyam, jogosítvány ára: 60.000 – 70.000 Ft között 1 szabadon választott gépcsoporttal.

Új, előképzettség nélkül gépkezelő tanfolyam, jogosítvány ára 140.000 Ft – 160.000 Ft között 1 szabadon választott gépcsoporttal.

Amennyiben a tanuló a kiválasztott gépcsoporton túl még több gépcsoport kezelését is szeretné kitanulni (pl: még több különböző típusú daru kezelését), úgy lehetőségük van bővíteni a képesítéseket. Általában minden további gépcsoportra a tanfolyam és vizsga ára további 40.000 – 50.000 Ft szokott lenni.

Gépkezelői jogosítvány alapján kezelhető gépek

Az adott daru kezeléséhez a gépkezelői tanfolyam során ki kell választani az alábbiak szerint, hogy melyik daru kezeléséhez (hivatalosan megnevezve gépcsoportra) kíván engedélyt szerezni.

TOVÁBBI GÉPEK

A gépkezelői jogosítványokat nem csak darukra szerezhet, hanem egyéb munkagépekre is, például:

 • Útépítő- és karbantartógép
 • Targonca és szállítógép
 • Alapozás, közmű- és fenntartási gép
 • Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca)
 • Földmunkagépek

Darukra és emelőgépekre vonatkozó gépcsoportok

A gépkezelői tanfolyamokon belül szabadon választható daru és emelőgép típusok (gépcsoportok elnevezéssel):

4. Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca) 

43. Toronydaruk és kötöttpályás daruk

 • Toronydaru kezelő: 4341 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam toronydaru gépcsoportra
 • Árbócdaru kezelő: 4351-es kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam árbócdaru gépcsoportra
 • Bakdaru kezelő: 4371 kódszámú gépkezelő gépkezelő jogosítvány, tanfolyam bakdaru gépcsoportra
 • Forgódaru kezelő: 4372 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam forgódaru gépcsoportra
 • Födémdaru kezelő: 4391 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam födémdaru gépcsoportra
 • Híddaru, futódaru kezelő: 4361 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam híddaru, futódaru gépcsoportra
 • Portáldaru kezelő: 4362 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam portáldaru gépcsoportra
 • Ablakdaru kezelő: 4373 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam ablakdaru gépcsoportra
 • Konzoldaru kezelő: 4375 kódszámú gépkezelő jogosítvány, tanfolyam konzoldaru gépcsoportra

44. Járműves daruk

 • Autódaru kezelő: 4411-es kódszámú gépkezelő jogosítvány autódaru gépcsoportra
 • Emelve szállító gépjármű kezelő: 4412-es kódszámú gépkezelő jogosítvány emelve szállító gépjárművek gépcsoportra
 • Lánctalpas daru kezelő: 4431-es kódszámú gépkezelő jogosítvány lánctalpas daru gépcsoportra
 • Járműre szerelt daru kezelő : 4451-es kódszámú gépkezelő jogosítvány járműre szerelt daru gépcsoportra ( KCR )

FONTOS!

Vannak olyan szerelőkosaras daruk, amely kezeléséhez “Mobil szerelőkosár” vizsgát is kell tenni, amennyiben ebben a formában is kezeli majd azokat a darukat (autóra szerelt kosaras daru, pókdaru kosaras emelővel).


42. Személyemelők és szerelőállványok

 • Ollós emelőállvány kezelő: 4211 kódszámú gépkezelő tanfolyam ollós emelőállvány gépcsoportra
 • Gépjármű emelő-hátfalak kezelő: 4213 kódszámú gépkezelő tanfolyam gépjármű emelő-hátfalak gépcsoportra
 • Mobil szerelő állvány kezelő: 4221 kódszámú gépkezelő tanfolyam mobil szerelő állvány gépcsoportra
 • Mobil szerelő kosár kezelő: 4223 kódszámú gépkezelő tanfolyam mobil szerelő kosár gépcsoportra
 • Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű és utánfutó kezelő: 4224 kódszámú gépkezelő tanfolyam hidraulikus szerelőkosaras gépcsoportra
 • Hídvizsgáló kezelő: 4225 kódszámú gépkezelő tanfolyam
 • Hídvizsgáló gépcsoportra
 • Építési személy- és teherfelvonók kezelő: 4226 kódszámú gépkezelő tanfolyam építési személy- és teherfelvonók gépcsoportra
 • Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd kezelő: 4227 kódszámú gépkezelő tanfolyam függesztett rendszerű, mozgó munkahíd gépcsoportra
 • Emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány kezelő: 4228 kódszámú gépkezelő tanfolyam emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány gépcsoportra

41. Emelőszerkezetek

 • Járműemelő kezelő: 4111 kódszámú gépkezelő tanfolyam járműemelő gépcsoportra
 • Emelő asztal és felrakógép kezelő: 4121 kódszámú gépkezelő tanfolyam emelő asztal és felrakógép gépcsoportra
 • Parkoló emelő kezelő: 4141 kódszámú gépkezelő tanfolyam parkoló emelő gépcsoportra
 • Szintkülönbség kiegyenlítő kezelő: 4191 kódszámú gépkezelő tanfolyam szintkülönbség kiegyenlítő gépcsoportra

43. Járműves emelőszerkezetek, berendezések

 • Reptéri catering jármű kezelő: 4329 kódszámú gépkezelő tanfolyam reptéri catering gépcsoportra
 • Konténer emelő kezelő: 4374 kódszámú gépkezelő tanfolyam konténer emelő gépcsoportra

45. Rakodógépek

 • Hidraulikus rakodók, homlokrakodók,
  forgórakodók, teleszkópos rakodó kezelő: 4511-es kódszámú gépkezelő tanfolyam hidraulikus rakodók, homlokrakodók,
  forgórakodók, teleszkópos rakodó gépcsoportra
 • Kompaktor kezelő: 4572 kódszámú gépkezelő tanfolyam kompaktor gépcsoportra
 • Vagonkirakó kezelő: 4593 kódszámú gépkezelő tanfolyam vagonkirakó gépcsoportra

A darukezelés több tanfolyamot is érinthet, függően a daru típusától, kezelési mélységétől. A darukezelő álláshirdetésekben is változó elvárások találhatóak az elvárt képesítésekre vonatkozóan. Ezért mindenképp fontos értekezni az iskoláknál, hogy az adott képzés mire ad jogosultságot.

Milyen képesítéseket várhatnak el a darukezelői munkák során?

A darukezelői állások kiírásai, legyen szó autódaru, vagy toronydaru kezelőről további információt nyújtanak a szükséges képesítésekről.

Az interneten található álláshirdetések közül név nélküli példák, a darukezelői munkák betöltésére vonatkozó elvárásokról és feladatokról.

Például:

Toronydaru kezelő

Toronydaru kezelő

Elvárások:

 • Toronydaru-kezelői jogosultság
 • Teherkötözői ismeret
 • Terhelhetőség, erős fizikum
 • Rugalmasság, csapatmunka, szabálykövetés
 • Gépkezelői jogosítvány

Feladatok:

 • Országszerte található toronydaruk kezelése
 • Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat előírásainak darukezelőkre vonatkozó részeinek betartása
 • A kötelező toronydarut érintő karbantartási és ellenőrzési feladatok elvégzése
 • A kötelező napi adminisztrációs feladatok elvégzése (pl. emelőgépnapló)

Előny:

 • B kategóriás jogosítvány, saját gépjármű
 • Vidéki munka vállalása (szállás minden esetben biztosított)
 • Rakodási, kötözési tapasztalat
 • Műszaki érzék
Autódaru kezelő, rakodógép kezelő

Autódaru kezelő, rakodógép kezelő

Elvárások:

 • OKJ bizonyítvány
 • Gépkezelői jogosítvány
 • (Tehergépjármű vezető)
 • CE jogosítvány
 • GKI
Darukezelő (autódaru kezelő)

Darukezelő (autódaru kezelő)

Elvárások:

 • 32-582-02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője OKJ-s bizonyítvány
 • 4411 gépcsoportra vonatkozó hatósági vizsga és gépkezelői jogosítvány
 • Megbízható, önálló munkavégzés
 • B kategóriás jogosítvány

Előny:

 • B és/vagy C kategóriás jogosítvány
 • Autódaruk kezelésében szerzett tapasztalat
Híddaru kezelő

 

Híddaru kezelő

Feladat:

 • több műszakos munkarendben
 • Acéltekercsek be és kitárolása alapanyagraktárban
 • Alapanyag kikészítése gyártásra
 • Csomagok/készáru tárolóhelyre szállítása
 • Gyártó- és csomagolósorok támogatása
 • Készáru komissiózása, kiszállítása
 • Szállítási okmányok kezelése
 • Emelőgép napló vezetése
 • Előírások betartása

Elvárás:

 • Szakmunkás bizonyítvány
 • Érvényes darukezelői jogosítvány
 • Híddaru kezelői vizsga.
 • Orvosi alkalmasság.
 • Jó mentális és fizikai állapot, állóképesség, munkacsoportban dolgozni szerető.
 • Munkájára és a vele dolgozókra figyelmes, nagy értékek mozgatásában jártas.
 • Szálanyagok, lemeztermékek mozgatásában, raktározási rendben szerzett 2-3 éves tapasztalat.

Előny:

 • Termelőüzemben szerzett tapasztalat
Darukezelő (bakdaru, kétmacskás daru, sínpályás daru)

Darukezelő  (bakdaru, kétmacskás daru, sínpályás daru)

Feladatok:

 • Vasudvarba beérkező anyagok mozgatása
 • Vasgyárunkban legyártott anyagok mozgatása
 • Munkatársakkal való szoros együttműködés
 • Kötözés, raktározási feladatok
 • Kültéri munkavégzés

Elvárások:

 • Darus jogosítvány

 

Darukezelő feladatai

A darukezelői munkakör leírásáról (8424 Daru, felvonó és hasonló anyagmozgató gép kezelője) bővebben a KSH oldalán olvashat.

Darukezelő fizetése

Egy daru kezelő fizetése 2023 környékén több oldal álláshirdetései alapján napi nettó 20.000 – 30.000 Ft-os körül vannak, illetve e felett is találhatóak ajánlatok.

Kérdezzen tapasztalt darukezelőket is

Kérdezzen tapasztalt darukezelőket, és daruzással foglalkozó szakemberektől, és kövesse nyomon az aktuális álláslehetőségeket is a következő Facebook csoportokban:

 • Nehézgépkezelők Országos Szövetsége
 • Magyar darusok

 

Hol találhat darukezeléssel kapcsolatos tanfolyamokat?

Ezen a térképen keresztül összegyűjtve talál olyan képzőket és iskolákat, melyek az emelőgépek és daruk kezelésével kapcsolatos tanfolyamokat nyújtanak.

Fontos tudni, hogy az iskolák, szervezetek a legtöbb esetben nyújtanak kiszervezett képzéseket is az ország különböző pontjain is (a térképen megjelölt központi címüktől függetlenül).

Ezért amennyiben a képző oldalán megtalálta a keresett tanfolyamot, érdemes megérdeklődni, hogy az Önhöz közeli térségben nyújtanak-e kiszervezett képzéseket, tanfolyamokat (mind a gyakorlathoz, mind az elmélethez egyaránt).

Bérelhető hirdetési felület

Árajánlatkérés és érdeklődés: tothgergely@mechepit.com

Kapcsolódó kiállítások:
daru kiállításokA daru, emelőgép kiállítás bemutatja a legfrissebb innovációkat, és lehetőséget ad az ágazat fejlesztésére. Daru, emelő, munkagép kiállítások

 

Kapcsolódó képzések:

Teherkötöző tanfolyam, darukötöző vizsgaA darukötöző, teherkötöző tanfolyamok átfogó áttekintést nyújtanak a biztonságos emelési és teherkötözői gyakorlatokról. Teherkötöző,  darukötöző tanfolyam

 

Targoncavezető tanfolyam és jogosítványA gépkezelői tanfolyamok keretében van lehetőség megszerezni a targonca jogosítványokat a kiválasztott gépcsoportokra. Targoncavezető tanfolyam