Targoncavezető tanfolyam

Targoncavezető tanfolyamokról, és a targonca jogosítványok árairól

A targoncavezetői jogosítvány elengedhetetlen a raktározási és logisztikai szektorban, de számos más iparágban is keresett képesség. A targonca tanfolyamok során elsajátíthatja a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a biztonságos és hatékony targoncavezetéshez.

Targoncavezető tanfolyamot elvégezni és hatóságilag is elismert targonca jogosítványt szerezni 2021 év végétől (a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelettel összefüggésben) az érvényben lévő jogszabályok szerint már csak Gépkezelői tanfolyamok keretében van lehetőség (amely tekinthető egy összesítő elnevezésének a korábban nehézgép, könnyűgép, emelőgép kezelői tanfolyamoknak).

Targoncavezető tanfolyam és jogosítvány

Ennek értelmében megszűntek az OKJ targonca tanfolyamok és képzések is, ezért targoncavezető jogosítványt már csak a az új, hatóságilag is elismert gépkezelő tanfolyamok keretében lehet szerezni, illetve megújítani is.

A változásokról röviden összefoglalva azt lehet mondani, hogy a korábbi géptípus besorolások megszűntek, ahogyan a súly, méretkorlátok és az üzemanyag-meghajtás szerinti besorolások is.

Targoncákra vonatkozó példaként: azonos gépcsoportba (3324) tartozik egy 10 tonnás homlokvillás targonca és egy 1,5 tonnás elektromos targonca is. Ilyen értelemben képzések átalakulásának köszönhetően kevesebb vizsgát kell már tenni már.

Targonca jogosítvány gépcsoport kategóriák

A gépkezelő jogosítvánnyal kezelhető gépek listája is választékosabb lett szerint, melyekről rendelkezések a Nemzeti Jogszabálytár oldalán érhetőek el, az ide vonatkozó gépkategóriák: targoncák és szállítógépek 33-as kódszámmal és gépfőcsoport: targoncák 3-as kódszámmal.

Ezen belül választható gépcsoport kategóriák, mint targonca típusok:

Vezetőüléses targonca 3324 gépcsoport

Vezetőüléses targonca

Gyalogkíséretű targoncák 3312 gépcsoport

Gyalogkíséretű targonca

Vezetőállásos targoncák 3313 gépcsoport

Vezetőállásos targoncák

Vontató targoncák 3327 gépcsoport

Vontató targonca

Autonóm komissiózó targoncák 3336 gépcsoport

 

Targonca jogosítvány megszerzése

Targoncára jogosítványt úgy szerezhet, hogy beiratkozik egy hatóságilag elismert gépkezelő tanfolyamra, amelyen belül kiválasztja, hogy pontosan melyik targoncára szeretne levizsgázni és államilag elismert hatósági jogosítványt szerezni (fent írt gépcsoportok – típusok szerint).

Targonca jogosítvány ára

Targonca jogosítvány ára előképzettségtől függően 60.000 Ft – 160.000 Ft között mozog gépcsoportonként. Az ár rendszerint tartalmazza a KAV hatósági vizsgadíját (9.000 Ft – 33.000 Ft) és a gépkezelő jogosítvány kiállításának hatósági díját (5.000 Ft).

A jelentkezés során jeleznie kell, hogy valamely feltétel Önre igaz-e, mert ezek alakíthatják a képzés díját:

 • Rendelkezik 5 éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal
 • Korábban megszerzett OKJ targonca vizsgával rendelkezik
 • Nincs előképzettsége, még teljesen új vizsgázó

Beiratkozás targoncavezető tanfolyamokra

Iskolák, ahol targoncavezető tanfolyamokat végezhet a gépkezelő tanfolyamok keretein belül, illetve a jogosítványt is megszerezheti a választott targoncatípusra.

Federal Trust Company Kft. (Budapest, Győr)

Hirdetés

Targoncavezető tanfolyamok Budapest, Győr

A Federal Trust Company Kft. Felnőttképzési és Hatósági Vizsgaközpont 12 év során több mint 8.000 céges partnerrel, 77.000 tanulóval 90% felett sikeres vizsgaarányt ért el. Heti 3 garantált vizsgaidőponttal, saját gépparkkal, 35 féle géptípussal áll rendelkezésére magánszemélyek, valamint kis és középvállalkozások, multinacionális cégek, állami és költségvetési szervezetek részére is! 

Információk:

Email cím: info@federaltrust.hu

  Helyszín: Budapest, Győr

Targoncavezetői oktatások egyes elemei távoktatással, e-learningben is.federal trust

 

Kapos Bróker Kft. (Összes megye)

Hirdetés

Targoncavezető tanfolyam Veszprém, Nyíregyháza, Eger, Szolnok, Szekszárd, Székesfehérvár, Szombathely + országosan

Az Kapos Bróker Kft. 2001 óta foglalkozik felnőttoktatással, és mára már az ország egyik legjelentősebb felnőttképző cége lett. Már 22 éve annak, hogy tanfolyamokat, képzéseket szervezünk egyéni érdeklődők, vállalatok és intézmények számára egyaránt.

Információk:

Árak: 65.000 Ft 145.000 Ft (előképzettségtől függően)

Telefonszám: 06-70-452-4848

Email cím: info@tanfolyam.hu

  Helyszínek: Budapest, Pécs, Baja, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg.

Külföldi munkavállalók számára is biztosítani tudjuk tolmács segítségével a targoncavezető tanfolyamot és a vizsgát. Cégeknek kihelyezett oktatást vállalunk egyedi árajánlattal!Kapos tanfolyam logo

 

Hidra Felnőttképző Központ Kft. (Pest, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megye)

Hirdetés

Targoncavezető tanfolyam Budapest, Kecskemét, Tóalmás, Szeged, Békéscsaba, Szentes, Szarvas, Orosháza

A HIDRA Felnőttképző Központ működésében szervezett gépkezelői szaktanfolyamok célja, hogy a hallgatók olyan szakemberekké váljanak, akik alkalmasak a Gépkezelői jogosítványba bejegyzett gépcsoportba tartozó targonca géptípusokkal kapcsolatos munkakörök betöltésére.

Információk:

Árak: 60.000 Ft – 150.000 Ft (előképzettségtől függően)

  Helyszínek: Budapest, Kecskemét, Tóalmás, Szeged, Békéscsaba, Szentes, Szarvas, Orosháza  – magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt.hidrakepzes_logo

 

Füredi Képző Kft. (Veszprém, Békés megyében)

Hirdetés

Targoncavezető tanfolyam Balatonfüred, Békéscsaba

A Füredi Képző Kft. 2017 óta van jelen a hazai felnőttképzési palettán. Legfőbb céljuk és küldetésük, hogy valamennyi partnerük (KKV, nagyvállalatok és multinacionális cégek egyaránt) a hatályos jogszabályoknak megfelelően rendelkezzenek a munkaköréhez szükséges végzettséggel.

Információk:

Árak: 60.000 Ft – 150.000 Ft (előképzettségtől függően)

Telefonszám: 06-70-673-7375

Email cím: iroda@furedikepzes.hu

  Helyszínek: Veszprém, Balatonfüred, Békéscsaba + jelentkezési szám függvényében országosan is megszervezve magánszemélyek és vállalatok részére is.

További gépkezelő jogosítványok: Személyemelőgépek, daruk, rakodógépek, földmunkagépek Fürediképző

 

Novum7 Szolgáltató Kft.  (Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Baranya megyében)

Hirdetés

Targoncavezető tanfolyam Pécs Kaposvár, Tatabánya, Győr, Sopron, Békéscsaba, Miskolc

A Novum7 Szolgáltató Kft. tanfolyamai során megszerezheti az Ön által kiválasztott gépcsoporthoz tartozó  gépkezelő jogosítványt. Külföldi munkavállalók számára is van lehetőség tolmács segítségével vizsgát tenni. Céges megrendelőknek egyedi árajánlattal és testre szabott képzési ütemtervvel kihelyezett képzéseket vállalnak.

Árak: 60.000 Ft – 140.000 Ft (előképzettségtől függően)

Helyszínek: Kaposvár, Miskolc, Tatabánya, Győr, Sopron, Békéscsaba, Pécs + jelentkezési szám függvényében országosan is megszervezve magánszemélyek és vállalatok részére is.novum7 logo

 

Targoncavezető vizsga feladatai

KAV Közlekedési alkalmassági és vizsgaközpont oldalán elérhető videó segédlet jól bemutatja a targoncakezelői feladatokat. A videóban a vezetőüléses targonca kezelői vizsga feladatait láthatjuk.

A felkészülést segítendő a Vizsgaközpont munkatársai olyan mozgóképes anyagot állítottak össze, amely a vezetőüléses targonca vezető képesítés megszerzésére irányuló vizsga gyakorlati feladatait mutatja be. A videókból a vizsgázók, az oktatók és a vizsgabiztosok is tájékozódhatnak a vizsga tantervi és vizsgakövetelményekben foglalt, előírásszerű lebonyolításáról.”

Targoncavezető szimulátorok

Léteznek olyan tapasztalatszerzésnek minősülő képzések is, mint például targonca szimulátorokkal történő gyakorlások, melyek nem egyenértékűek egy hatósági gépkezelő vizsgával, viszont hasznos továbbképző tréningek az egyén számára a későbbiekben is.

A Learn Virtual Europe Kft. által forgalmazott Tenstar targonca szimulátor teljes körű képzési eszközt kínál a targoncavezetők oktatásához, önállóan elvégezhető gyakorlatokkal, amelyek valós munkahelyi helyzetek teremtenek. A fejlett grafika, a gép és az anyag viselkedése valósághű élményt nyújt.

Learn Virtual Europe Kft. (Heves megye)

Hirdetés

Targonca szimulátor bérlés, vásárlás, és ingyenes gyakorlási lehetőségek oktatási céllal

Magánemberek és cégek  előzetes bejelentkezést követően a helyszínen (Gyöngyösön) ingyenesen kipróbálhatják a targonca szimulátorokat, melyek segítik a meglévő munkaállomány, valamint a leendő kezelők képzését. A szimulátorokat lehet bérelni, illetve megvásárolni is.

A Learn Virtual Europe Kft. szakemberei azon dolgoznak hogy az Ön igényei szerinti virtuális oktatási megoldásokat elérhető áron szállítsanak Önnek!

Teljes információk:

Telefonszám:

Email:

A Tenstar platform professzionális munkagép-szimulátorok széles választékát kínálja, öt területre osztva: szállítmányozás, építőipar, mezőgazdaság, erdészet és közlekedés.LVE

 

Minden gyakorlat életszerű helyzeteken és targoncával elvégezhető feladatokon alapszik, és több gépes gyakorlatok során több különböző targoncavezető együtt dolgozhat ugyanabban a virtuális környezetben.

Targoncavezető feladatai

A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08) a 8425 Targoncavezető feladatait alapvetően a targonca üzemeltetésével szorosan kapcsolatos munkákat említi.

Az álláskiírásokban szereplő és jellemző feladatok:

 • Kamionok, teherautók ki és berakodása
 • Áruk betárolása tolóoszlopos targoncával
 • Fel, -és lerakodás homlokvillás targoncával
 • Készáru mozgatása targoncával
 • Induló/érkező gépjárművek fel-és lerakása
 • Raktáron belüli kézi és gépi anyagmozgatás
 • Termelőüzemeken belüli gépi készáru mozgatás
 • Beérkező áru minőségi és mennyiségi ellenőrzése és az áru megfelelő helyre történő betárolása a raktárban
 • Komissiózás és visszatárolás
 • Raklapok állványrendszerből történő be- és kitárolása
 • A rendszer által kijelölt tárhelyről az áru komissiózó helyre történő betöltése
 • A megrendelt áruk összekészítése szállítása
 • Beérkező tehergépjárművek lerakodása, áruátvétel

A targonca vezető feladatai sok esetben további adminisztratív feladatokkal is szokott párosulni az álláshirdető portálok kiírásai szerint:

 • Raktári informatikai eszközök és dokumentációk kezelése
 • Operatív munkához kapcsolódó dokumentáció vezetése
 • Anyagmozgás könyvelése SAP-rendszerben
 • Áruk és alapanyagok rendszerben való rögzítése PDA használatával
 • Vállalatirányítási program használata
 • Leltár és raktárkészlet vezetése
 • Hulladékanyagok menedzselése

Targoncavezető fizetése

A KSH adatai szerint egy targoncavezetőnek 2022-ben havi bruttó 457.104 forint volt a fizetése.

Hol találhat targoncavezetéssel kapcsolatos tanfolyamokat?

Ezen a térképen keresztül összegyűjtve talál olyan képzőket és iskolákat, melyek a targoncavezetői tanfolyamokat kínálnak a hatóságilag elismert gépkezelői képzés keretén belül.

Fontos tudni, hogy az iskolák, szervezetek a legtöbb esetben nyújtanak kiszervezett képzéseket megfelelő létszám esetén az ország különböző pontjain is (a térképen megjelölt központi címüktől függetlenül).

Ezért amennyiben a képző oldalán megtalálta a keresett tanfolyamot, érdemes megérdeklődni, hogy az Önhöz közeli térségben nyújtanak-e kiszervezett képzéseket, tanfolyamokat (mind a gyakorlathoz, mind az elmélethez egyaránt).

 • Federal Trust Company Kft.: Budapest (Pest megye), Győr (Győr-Moson-Sopron)
 • Kapos Bróker Kft.: Budapest, Pécs, Baja, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg
 • Füredi Képző Kft.: Balatonfüred (Veszprém), Békéscsaba (Békés)
 • Novum7 Szolgáltató Kft.: Kaposvár (Somogy), Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén), Tatabánya (Komárom-Esztergom), Győr és Sopron (Győr-Moson-Sopron), Békéscsaba (Békés), Pécs (Baranya).
 • HIDRA Felnőttképző Központ Kft.: Budapest, Tóalmás (Pest); Kecskemét (Bács-Kiskun), Szeged, Szentes, (Csongrád), Békéscsaba, Szarvas, Orosháza (Békés)
 • Learn Virtual Europe Kft.: Gyöngyös (Heves)

Bérelhető hirdetési felület

Árajánlatkérés és érdeklődés: tothgergely@mechepit.com

Kapcsolódó:

Intralogisztika

Intralogisztika kiállításAz intralogisztika kiállítások bemutatják a vállalatok belső logisztikai folyamatainak modernizálható lehetőségeit. Intralogisztika kiállítások